Het gaat goed met het project ‘Aangenaam kennis te maken’. Daarom zijn wij (Stichting Perspectief en MEE Gelderse Poort) op zoek naar vrijwillige ‘bruggenbouwers’.
Het lukt niet iedereen om zelfstandig contacten op te bouwen. Voor mensen met een psychische of lichamelijke beperking kan dit bijvoorbeeld lastig zijn. Bruggenbouwers helpen mensen de eerste stappen te zetten om andere mensen te ontmoeten of mee te kunnen doen in de buurt of bij een vereniging.
Bruggenbouwers coachen iemand. Ze stellen bijvoorbeeld mensen aan elkaar voor, oefenen met nieuwe situaties, moedigen aan en gaan zelf een aantal keer mee naar nieuwe activiteiten. De trajecten duren gemiddeld 20 weken, waarin bruggenbouwers zichzelf proberen overbodig te maken.

Vragen waarmee vrijwillige bruggenbouwers te maken kunnen krijgen zijn onder andere:

• Ik durf niet goed de deur uit alleen en zoek iemand die me over deze drempel helpt en een paar keer mee gaat naar buiten.
• Mijn dochtertje heeft weinig aansluiting met andere kinderen door haar beperking. Kan iemand kijken welke activiteiten in Beuningen bij haar zouden passen en meegaan zodat ze kan wennen?
• Ik wil graag sporten met een groepje jonge mensen, maar ik kan niets vinden in Beuningen. Kan iemand me helpen iets op te starten?
• Ik ken weinig mensen in Beuningen en zou graag meer contact willen hebben.


Belangstellenden die aan de slag willen als bruggenbouwer moeten minimaal 1 uur per week beschikbaar zijn, goed kunnen luisteren en vragen durven stellen en open staan voor mensen die zich in een sociaal kwetsbare situatie bevinden. Daarnaast moeten ze twintig weken beschikbaar zijn als ze starten bij iemand.

Basistraining
Belangstellenden krijgen een eendaagse basistraining waarbij ze onder andere leren om uit te gaan van talenten en wensen, oefenen met het stellen van oplossingsgerichte en motiverende vragen. Ze krijgen ook de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen over de praktijk. Daarnaast wordt de basistraining aangevuld met deskundigheidsbevordering over bijvoorbeeld mantelzorgers, bepaalde beperkingen en interculturele aspecten. De type aanvragen uit een bepaalde wijk en de behoefte van de bruggenbouwers bepalen de invulling van deze aanvullende bijeenkomsten.


Lijkt het u leuk om aan de slag te gaan als vrijwillige Bruggenbouwer? Laat het ons weten door hieronder te reageren. Aangenaam kennis te maken is een project van Stichting Perspectief en MEE Gelderse Poort voor de gemeente Beuningen.

Plaats reactie

Dagoproep radio

Opgelost

Ik heb op het schippersinternaat Stella Maris in Arnhem gezeten. Daar kwamen op 31 januari 1962 de Maranza zusjes optreden. Zij speelden gitaar en zongen.  De Zusters van de liefde organiseerde op verschillende locaties in Arnhem, verschillende optredens. Zo kwamen de Maranza zusjes opteden. De zusjes waren toentertijd ongeveer elf jaar, dezelfde leeftijd als ik in 1962 had. Ze hadden allebei een gitaar en zongen ook allebei. Tijdens het optreden heb ik een kaart gepakt waar de zusjes op staan, en al die tijd bewaard. Op deze kaart staat ook een adres. Alleen dit adres klopt niet meer, dit heb ik al uitgezocht. De zusters van de liefde, die het optreden destijds hebben geregeld, zijn inmiddels overleden.
Nu ben ik erg benieuwd naar hoe het met de zusjes is. En of zij nog spelen en zingen.

Weet jij meer over de Maranza zusjes? Reageer dan hieronder.

Verleden jaar hebben wij bij Dickens in de Liemers een doedelzakspeler gehad. Hij heeft beloofd dit jaar weer terug te komen. Helaas zijn wij zijn naam en zijn telefoonnummer kwijt. Kunnen jullie ons helpen?

Herkent u deze doedelzakspeler? Reageer dan hieronder.