Nijmegen kwam als een van de zwaarst getroffen steden uit de Tweede Wereldoorlog. Met onze website www.oorlogsdodennijmegen.nl willen we een digitaal monument oprichten voor de duizenden (laatste schatting: ruim 3700) personen die toen door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen in of buiten Nijmegen, maar die in de stad woonden, werkten of tijdelijk verbleven of daar begraven werden.

Onze Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen is op zoek naar familie vrienden en nabestaande van Riek Michels, omgekomen in 1944 tijdens het bombardement van 22 februari. Riek was werkzaam bij de lunchroom van V&D en woonde destijds in de Groenestraat 272. Iedere drie maanden houdt de werkgroep een videopresentatie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) over een persoon of gebeurtenis uit de oorlog. Gepland voor juni a.s. een presentatie over het bombardement op de Schoenenzaak Holland nu op Plein 1944. Er vielen daarbij acht slachtoffers van wie er vier van het gezin Holland, de moeder en de drie jonge kinderen. Daarnaast is ook verkoopster Nellie Burgers, het dienstmeisje Dora van Deelen en een vriendin die toevallig op bezoek was, omgekomen.  Om een helder beeld te krijgen van alle omgekomen mensen zijn we nog op zoek naar mensen die Riek Michels gekend hebben of haar familie gekend hebben.

Riek Michels:
Riek was de dochter van Hendrikus B. Michels en Elisabeth J. Peters. Zij werkte in de lunchroom van V&D, maar was in de middagpauze van 22 febr. '44 gaan eten in schoenwinkel Holland bij haar vriendin Nellie Burgers, met wie zij samen woonde. De bommen vielen en van beide vrouwen is niets teruggevonden.
Geboren: 18-10-1919, Dordrecht. Overlijdenslocatie: nHoutstraat 12, Begraafplaats: R.K.kerkhof Groenestraat
Helaas is er geen foto van Riek. 

Heeft u Riek gekend of kent u iemand die meer over Riek kan vertellen? Laat het ons weten door hieronder uw reactie achter te laten. 
Plaats reactie

Dagoproep radio

Opgelost

Ik heb op het schippersinternaat Stella Maris in Arnhem gezeten. Daar kwamen op 31 januari 1962 de Maranza zusjes optreden. Zij speelden gitaar en zongen.  De Zusters van de liefde organiseerde op verschillende locaties in Arnhem, verschillende optredens. Zo kwamen de Maranza zusjes opteden. De zusjes waren toentertijd ongeveer elf jaar, dezelfde leeftijd als ik in 1962 had. Ze hadden allebei een gitaar en zongen ook allebei. Tijdens het optreden heb ik een kaart gepakt waar de zusjes op staan, en al die tijd bewaard. Op deze kaart staat ook een adres. Alleen dit adres klopt niet meer, dit heb ik al uitgezocht. De zusters van de liefde, die het optreden destijds hebben geregeld, zijn inmiddels overleden.
Nu ben ik erg benieuwd naar hoe het met de zusjes is. En of zij nog spelen en zingen.

Weet jij meer over de Maranza zusjes? Reageer dan hieronder.

Verleden jaar hebben wij bij Dickens in de Liemers een doedelzakspeler gehad. Hij heeft beloofd dit jaar weer terug te komen. Helaas zijn wij zijn naam en zijn telefoonnummer kwijt. Kunnen jullie ons helpen?

Herkent u deze doedelzakspeler? Reageer dan hieronder.