14 juni is het Wereld Bloeddonor dag een dag waarbij aandacht wordt gevraagd voor nieuwe bloed donoren. Er zijn verschillende manieren om bloed te doneren.

1. Gewoon bloed geven (volbloed), alle componenten van je bloed worden gebruikt.
Een vrouw mag 3x per jaar geven, een man 5x per jaar.
2. Plasma geven. Je wordt aangesloten op een apparaat dat eiwitten en mineralen uit je bloed haalt. Het bloed stroomt door het apparaat en komt vervolgens weer terug in je lichaam. De eiwitten worden gebruikt voor mensen met een ernstige ziekte. Daarnaast worden er 12 medicijnsoorten van gemaakt die gebruikt worden voor 100 aandoeningen.
Het doneren neemt ongeveer 40 minuten in beslag. Omdat alle rode bloedcellen weer terug komen in je lichaam is het niet zo belastend voor je.
Iedereen mag dit 26x per jaar geven.
3. Trombocyten (bloedplaatjes). Hiervoor kun je als donor opgeroepen worden als iemand bloedplaatjes nodig heeft. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij mensen met kanker die door de chemo een tekort aan bloedplaatjes hebben. Om het DNA zo goed mogelijk aan te laten sluiten zoeken ze een zo goed mogelijk 'match'. Vandaar dat mensen hiervoor opgeroepen worden en het niet standaard afgenomen wordt.

Sanquin is op zoek naar nieuwe donoren en is vooral blij met donoren van allochtone afkomst. Ieder menselijk ras heeft namelijk specifieke kenmerken in het DNA. Het kan een voordeel zijn om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten.
Nieuwe donoren kunnen zich aanmelden via onze website. www.ikgeefbloed.nl De eerste keer dat men bloed wilt geven vul je een formulier in met vragen over medicijnen,gezondheid etc.
Iedereen tussen de 18 en 65 jaar die zich fit voelt kan zich aanmelden!

Wilt of kunt u geen bloed doneren maar wilt u toch een bijdrage leveren? Wordt vrijwilliger om koffie te schenken aan donors in het donorcafé. https://www.sanquin.nl/bloed-geven/over-de-bloedbank/vrijwilliger-worden/ 

 

Plaats reactie

Dagoproep radio

Opgelost

Ik heb op het schippersinternaat Stella Maris in Arnhem gezeten. Daar kwamen op 31 januari 1962 de Maranza zusjes optreden. Zij speelden gitaar en zongen.  De Zusters van de liefde organiseerde op verschillende locaties in Arnhem, verschillende optredens. Zo kwamen de Maranza zusjes opteden. De zusjes waren toentertijd ongeveer elf jaar, dezelfde leeftijd als ik in 1962 had. Ze hadden allebei een gitaar en zongen ook allebei. Tijdens het optreden heb ik een kaart gepakt waar de zusjes op staan, en al die tijd bewaard. Op deze kaart staat ook een adres. Alleen dit adres klopt niet meer, dit heb ik al uitgezocht. De zusters van de liefde, die het optreden destijds hebben geregeld, zijn inmiddels overleden.
Nu ben ik erg benieuwd naar hoe het met de zusjes is. En of zij nog spelen en zingen.

Weet jij meer over de Maranza zusjes? Reageer dan hieronder.

Verleden jaar hebben wij bij Dickens in de Liemers een doedelzakspeler gehad. Hij heeft beloofd dit jaar weer terug te komen. Helaas zijn wij zijn naam en zijn telefoonnummer kwijt. Kunnen jullie ons helpen?

Herkent u deze doedelzakspeler? Reageer dan hieronder.