Het station Beekbergen vormt het hart van het levende spoorwegmuseum van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij(VSM). Hier bevindt zich het stoomdepot met een zeer omvangrijke collectie materieel. Maar ook de grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de locomotieven, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen, en nog veel meer. Hier waant u zich even terug in de tijd dat de stoomtrein nog een gewone verschijning was. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie.

Voor deze bijzondere plekken zijn wij op zoek naar vrijwilligers. De organisatie draait volledig op vrijwillige krachten die niet bang zijn om hun handen vies te maken. Er werken bij VSM 160 enthousiaste vrijwilligers. Zij dragen zorg voor allerlei facetten zoals het controleren en toezien op de naleving van de spoorwegveiligheid, de financiële administratie, kilometerregistratie van de loc's en rijtuigen, spoorwegonderhoud, marketing, treinpersoneel, catering, dienstindelers en natuurlijk het onderhoud aan ons materieelpark.

Dus bent u goed in financiën of kunt u juist goed overweg met een lasapparaat? Laat hieronder uw reactie achter

Hoe ziet een werkdag eruit?
Op een mooie zomerochtend in het Museumstoomdepot Beekbergen is de politieagent bezig zijn loc voor de trein te zetten, de ambtenaar koppelt hem vervolgens aan. De advocaat hangt uit z'n raampje en ziet hoe de wethouder de laatste reizigers in de trein helpt. Ondertussen is de dierenarts begonnen met het sluiten van de overwegbomen. Precies op tijd, roept de advocaat naar de politieagent: "Abfahrt"! De politieagent zet de trein in beweging om aan de reis naar Apeldoorn te beginnen. Bij de eerste overweg stapt de ambtenaar uit om met de rode vlag het wegverkeer tegen te houden zodat de trein verder kan. In de trein is de wethouder druk bezig om alle kaartjes, op historische wijze, te knippen.


Dit is een kleine greep uit de taken die moeten worden uitgevoerd tijdens het rijden met de stoomtrein. Alleen kunt u dit verhaal misschien niet helemaal goed volgen. Als u nu de politieagent veranderd in machinist, de ambtenaar veranderd in cheftrein, de advocaat vervangt door stoker, de wethouder als conducteur aan ziet en de dierenarts als stationschef beschouwd klopt het verhaal helemaal. Maar zo kan een dag er wel uit zien, de meeste van onze vrijwilligers hebben in het dagelijkse leven (bijna) niets met treinen te maken.

Reacties  
# J. A. VAN IJSSELDIJK 07-10-2017 08:42
Daar wil ik graag iets voor gaan betekenen. Financieel aardig goed, maar vooral op ict. Momenteel werkzaam (mijn laatste jaar) als testanalist bij NS. Verder een ongezonde belangstelling voor alles wat met treinen te doen heeft.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Herman Hasper 07-10-2017 09:49
Ik ben 64 jaar en met pensioen. Tot 1,5 jaar geledn heb ik gewerkt bij Centraal Beheer. Ik wil graag iets met de handen doen. Ik hoor graag van u.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# liesbeth olivieira 07-10-2017 12:27
dat lijkt mij nou ontzettend leuk om een handje te helpen. ik heb geen technisch inzicht wat ik wel kan is kaartjes knippen. ik heb alleen helaas in het weekend tijd dus op zaterdag bijvoorbeeld door de weeks werk ik van maandag/vrijdag 40uur in de week. ik hoor graag van u. eten uitdelen als mensen wat besteld hebben kan ik ook. ik ben alleen niet perfect in rekenen.maar met ondersteuning zou het wel lukken. groetjes van liesbeth olivieira verder hou ik echt van oude voertuigen en weer terug in de tijd ik heb zelf wel eens in een stoomtreingezeten dat was een keer met het stoomteinenfestival ik heb ontzettend naar de zin gehad.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Shenja Kroll 07-10-2017 16:57
Lijkt me fantastisch om als bijvoorbeeld stoker mee te mogen doen, ik zit alleen een beetje met vervoer. Ik ben afhankelijk van OV en woon in Geldermalsen? Ik werk onregelmatig, dus kan op verschillende dagen en tijden iets betekenen.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Lydia Machant 07-10-2017 17:00
Dat is echt iets voor mij helpen waar het kan bij de VSM ik heb groot respect voor al die mensen die de treinen zo vakkundig onderhouden in hun vrije tijd dat is echt super! Zelf zou ik b.v. de hoffotograaf kunnen zijn van al die vrolijke mensen die met de stoomtrein reizen :-). Het is voor mij dichtbij mooier kan het niet zijn. Nou wie weet!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio