Begraafplaats en gedenkpark Heiderust is een algemene begraafplaats. Dit houdt in dat de begraafplaats openstaat voor alle geloofs- en levensovertuigingen. Het beschikt daarnaast over een apart rooms-katholiek gedeelte. Heiderust ligt midden in de natuur aan de rand van de Veluwezoom. Het is de grootste begraafplaats van de gemeente Rheden, met een oppervlakte van 24 ha. Er zijn ongeveer 8000 gewone traditionele graven. De begraafplaats is een heuvelige omgeving met het hoogste punt wat op 25 m boven NAP bevindt. Op het oude gedeelte, dat dateert uit 1913, is de aanleg parkachtig met graven langs sfeervolle lanen midden in het groen. Het nieuwe gedeelte is in 1965 erbij gekomen.
In 2015 is aan de Velpse kant een plek ingericht als natuurbegraafplaats. Deze graven gaan uiteindelijk op in de natuur. Het idee hierachter is het terug gaan naar de natuur. Je wordt begraven in een kist of mand die afbreekbaar is. Er komt geen steen of herinneringsmonument op je graf, maar je kan wel kiezen voor een boomschijf met inscriptie. 
Op begraafplaats en gedenkpark Heiderust is een herinneringsplek waar nabestaanden hun dierbare kunnen gedenken. Daar kunnen zij bloemen neerleggen of een kaarsje branden. Ook zijn er verschillende oorlogsmonumenten te vinden. 

Sinds augustus van dit jaar is de begraafplaats op zoek naar vrijwilligers. Het staat nog in de kinderschoenen maar met de eerste 11 vrijwilligers gaat het erg goed. Nieuwe vrijwilligers zijn dus meer dan welkom.
De taken zijn:
- Helpen bij de activiteiten die worden georganiseerd door de begraafplaatsen; 
- Het letteren en restaureren van oudere grafstenen; 
- Het repareren van straatwerk; 
- Het opzetten van geschiedeniswandelroutes; 
- Het assisteren bij uitvaarten. 

Bent u geïnteresseerd om vrijwilliger te worden op Heiderust? Laat hieronder uw reactie achter!

Plaats reactie

Dagoproep radio

Opgelost

Ik heb op het schippersinternaat Stella Maris in Arnhem gezeten. Daar kwamen op 31 januari 1962 de Maranza zusjes optreden. Zij speelden gitaar en zongen.  De Zusters van de liefde organiseerde op verschillende locaties in Arnhem, verschillende optredens. Zo kwamen de Maranza zusjes opteden. De zusjes waren toentertijd ongeveer elf jaar, dezelfde leeftijd als ik in 1962 had. Ze hadden allebei een gitaar en zongen ook allebei. Tijdens het optreden heb ik een kaart gepakt waar de zusjes op staan, en al die tijd bewaard. Op deze kaart staat ook een adres. Alleen dit adres klopt niet meer, dit heb ik al uitgezocht. De zusters van de liefde, die het optreden destijds hebben geregeld, zijn inmiddels overleden.
Nu ben ik erg benieuwd naar hoe het met de zusjes is. En of zij nog spelen en zingen.

Weet jij meer over de Maranza zusjes? Reageer dan hieronder.

Verleden jaar hebben wij bij Dickens in de Liemers een doedelzakspeler gehad. Hij heeft beloofd dit jaar weer terug te komen. Helaas zijn wij zijn naam en zijn telefoonnummer kwijt. Kunnen jullie ons helpen?

Herkent u deze doedelzakspeler? Reageer dan hieronder.