Stichting de Rhedense Schaapskudde beheert een kudde van ongeveer 140 Veluwse heideschapen. De kudde wordt ingezet voor de begrazing van de heidevelden in eigendom van Natuurmonumenten op de prachtige Veluwezoom. Dit betekent dat de kudde in het graasseizoen alle dagen, lange graastijden kent. We hebben een leuke, enthousiaste en vooral zeer gemotiveerde groep herders, vrijwillige herders en overige vrijwilligers.

Voor deze schaapskudde zijn nog meer vrijwilligers nodig.

Wij zijn hiervoor op zoek naar vrijwillige schaapsherders. We zoeken mensen die één of meerdere honden hebben die de kudde aankunnen. Het moeten dus honden zijn die al zijn opgeleid. Niet alleen de hond maar ook de persoon moet een grote kudde schapen kunnen leiden. Je moet echt de uitstraling en overwicht hebben om de groep schapen de juiste kant op te sturen, maar ook om de kudde te beschermen. Soms komt er bijvoorbeeld een hond de kudde binnen dringen. Daarnaast moet je ook goed met mensen om kunnen gaan.Toeristen komen graag vragen stellen over de schapen en de hei. Je staat heel dicht bij je dieren. Je houdt hun welzijn in de gaten, je zorgt voor je dieren en dat zij gezond zijn. 
Daarnaast is het van belang dat je het gebied kent. Je zorgt er namelijk voor dat de heide heide blijft. 

De werkzaamheden: 
-Het verzorgen, voeden en hoeden (met eigen hond(en)) van de schapen op de heide 
-Heidebeheer en onderhoud middels uitvoering van het begrazingsplan 
-Het monitoren van de gezondheid van de schapen, klauw bekappen, scheren en behandeling van zieke schapen, in samenspraak met de hoofdherder 
-Het geven van voorlichting over de kudde aan bezoekers bij de kooi en op de heide 
-Verzorging en onderhoud van de kooi en het terrein rond de kooi 
-Tijdens de lammerperiode extra inzet in ploegendiensten. Helpen bij geboorte, verzorging en adopties 
-Aanwezig bij Lammetjesdag en Schaapscheerdersfeest

Heeft u een hond die de schaapskudde aankan en wordt u enthousiast van vrijwilligerswerk in de natuur? Laat dan hieronder uw reactie achter!

Reacties  
# RE: Vrijwillige schaapsherders gezocht voor de Rhedense SchaapskuddeHilde Groen 11-12-2017 15:57
Zoeken jullie ook een vrijwillige schilder voor je huis en een vrijwillige groenteboer en bakker? Zouden jullie niet liever inzetten op een basis waarop je je schaapherders fatsoenlijk kan gaan betalen? Dit vind ik echt een heel foute constructie, zowel voor je kudde, elke dag een andere vrijwillige herder met nieuwe hond, als wel voor het beroep herder dat steeds verder wordt uitgehold.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: Vrijwillige schaapsherders gezocht voor de Rhedense SchaapskuddeHilde Groen 11-12-2017 17:32
Om dit een beetje te verduidelijken:
Omdat deze "herder" in de advertentie precies dezelfde taken heeft als de andere twee betaalde krachten vind ik het een foute zaak. Nog even en dan kan die vrijwillige herder alle betaalde dagen wel gaan overnemen. Twee herders op een kudde zou voldoende moeten zijn. Als er vrijwilligers werden gezocht die een beetje zouden helpen met hooi neerzetten, de stal opstrooien en thee schenken bij de lammetjesdag zou je mij niet horen. Ik heb wel begrip voor de financiele situatie van een stichting maar vind het een vervelend maatschappelijk fenomeen dat steeds meer werk wordt gedaan door mensen met een pgb of door vrijwilligers, terwijl degene die een behoorlijk bedrag voor het werk zou moeten geven (bijvoorbeeld een terreinbeherende organisatie) daarmee wegkomt. De politiek wil op dit moment weer een subsidie gaan verstrekken en een opleiding financieren voor het uitstervende beroep van schaapherder terwijl ze eerst zo heeft bezuinigd dat er geen normale maatschappelijke basis meer voor is.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# 06-10614396Reinier Broeks 12-12-2017 12:58
Beste Hilde,
Dank voor je maatschappijkritische reactie. Je slaat de spijker op zijn kop. Je omschrijft namelijk precies zoals wij ook naar het probleem kijken. Landschapsbeheer, recreatie, de instandhouding van een bijzonder schapenras, iedereen wil ervan genieten en voor niets gaat de zon op. Maar gelukkig valt het bij ons nog wel mee want de gemeente en Natuurmonumenten betalen ons voor het werk dat we doen. Niet genoeg om van te bestaan dus moeten we een beroep doen op de maatschappij en die steunt ons goed. De een geeft geld en de ander zet zich persoonlijk. Geweldig! Daardoor bestaan we al sinds 1963 en hebben we het Veluws heideschaap als ras kunnen behouden, zijn we een interessante toeristische attractie geworden en houden we de heide in stand. Vele duizenden kinderen kwamen door de Kudde voor het eerst met de natuur in contact. Wat een mooi werk is het toch.
Onze herders zijn niet fulltime in dienst en de werkdruk neemt alleen maar toe. Daarom hebben we behoefte aan structurele hulp waarvoor we helaas geen fondsen beschikbaar hebben. De bedoeling is dat we een of meerdere herders met hond de komende jaren gaan opleiden om uiteindelijk onze kudde te scheperen op de dagen dat de herders in loondienst niet inzetbaar zijn. Het is dus niet in plaats ván maar érbij. We stellen het zeer op prijs dat je met ons mee wilt denken om een oplossing te zoeken, want inderdaad, met Lammetjesdag alleen redden we het niet. En dat van die subsidies: wijs ons alsjeblieft de weg want dat kunnen we goed gebruiken.
Hartelijke groet, Reinier Broeks -
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# 0611195595Willem Dijkema 12-12-2017 19:38
Beste herders, collega's,

Ik ben graag bereid eens te komen praten over de mogelijkheden om met hond Luna (getraind) jullie te assisteren bij het hoeden. Ben nu ook actief als vrijwillig herder bij Landschap Overijssel op de Archemerberg en Lemelerberg. Ik hoor graag.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: 0611195595Reinier Broeks 12-12-2017 23:05
Beste Willem,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb je mail ook ontvangen en doorgestuurd naar onze secretaris. Hij zorgt ervoor dat er op korte termijn contact wordt opgenomen.

Met vriendelijke groet,
Reinier Broeks
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio