De spoorwegstaking van 1944 was een nationale staking van het Nederlandse spoorwegpersoneel, die duurde in Friesland van 17 september 1944 tot 16 april 1945. Op 15 april werd Leeuwarden nl. bevrijd door de Canadezen.
Na een oproep van Radio Oranje op 17 september (met codebericht:"De kinderen van Versteeg moeten onder de wol"), legden 30.000 personeelsleden van de NS het werk neer en doken onder. De staking viel samen met het begin van Operatie Market Garden. Via het Nationaal Steun Fonds heeft de regering een belangrijk deel van deze staking kunnen financieren. De Duitsers hadden gewaarschuwd dat een staking de voedselvoorziening in gevaar zou brengen. Ze maakten dat dreigement waar: terwijl Duitse militairen met ingereden treinen eigen transporten verzorgden, leed vooral het westen van Nederland onder de Hongerwinter. Het staat echter ook vast dat de staking de Duitse oorlogsmachine heeft gehinderd en een stimulans betekende voor het Nederlandse verzet. Door de staking stond het Nederlandse spoorwegpersoneel niet langer meer bloot aan luchtaanvallen door geallieerde vliegtuigen.
Dit wandbord werd uitgereikt aan de spoorwegmedewerkers in Friesland in ? door ?. In dit geval aan mijn grootvader uit Leeuwarden.
Maar door wie werd dit nu gefinancierd en in welk jaar werd dit uitgereikt?

Ik heb het al gevraagd bij het Fries museum en bij het spoorwegmuseum maar helaas is er niet veel informatie bekend over het wandbord. 

Is er een Gelderlander die toevallig informatie heeft voor Rob over dit Friese wandbord?

Plaats reactie

Dagoproep radio