In Culemborg bestaat er nog een mooie eendenkooi die door vrijwilligers in bedrijf gehouden wordt. Kees, de eendenkooiker op dit moment, stopt er mee en hij zoekt nu een vrijwillige vervanger.
Eendenkooiker is een steeds zeldzamer wordende 'werkomgeving' op 3 hectare met hoge natuurwaarde. Het oerhollandse beroep van kooiker is natuurlijk prachtig om in stand te blijven houden en aan bezoekers het bijzondere van plek en werk te laten zien. De kandidaat moet voldoende vrije tijd hebben, van rust houden en het prettig vinden, in alle weersomstandigheden in het buitengebied te vertoeven (met volop schuilgelegenheid).

20 jaar geleden is Kees Koopmans (67) begonnen met dit werk, hij zocht een mensarme omgeving waar hij lekker rustig kon werken. Hij is een natuurliefhebber, dus de eendenkooi sprak hem erg aan. De eendenkooi was vervallen, hij heeft hem toen opgeknapt. Kees zoekt een opvolger omdat het werk hem nu te veel gaat worden.  De eendenkooi is een plas met bomen en schermen eromheen. Aan het begin heeft Kees daar in de 'vangtijd' ook eenden gevangen. Dat doet hij nu niet meer. Vroeger werden deze eenden gevangen voor consumptie. Kees heeft dit niet gedaan, hij ving de eenden om ze te ringen. Zodat hij wist waar ze allemaal naar toe trokken en waar ze verbleven. Dit deed hij voornamelijk uit nieuwsgierigheid. Als er een nieuwe vrijwilliger komt zou het mooi zijn, als dit weer opgepakt wordt. Een eendenkooi is van oorsprong namelijk wel bedoeld voor het vangen van eenden. De eendenkooi wordt nu als rustplaats voor de eenden gebruikt. Kees: "Als kooiker verzorg je de ideale rustplaats voor eenden". Eenden eten namelijk 's nachts, voornamelijk gras. Overdag zoeken ze dan een rustige plek om te slapen en zich te wassen.

Wilt u deze prachtige taak overnemen?

contentmap_plugin
Reacties  
# 0317424730 / 0655574009Hendrik Jan Berenschot 22-02-2016 14:32
Graag kom ik praten over de opvolging van vrijwillige kooiker.
Van jongs af aan ben ik geboeid voor dit werk, tijdens mijn werk bij SBB veel in kooien geweest. Na jaren druk te zijn geweest met andere zaken in 2015 heb ik de kooikerakte behaald, ook ben ik actief als assistentringer, en heb vorig jaar een paar certificerings bijeenkomsten bijgewoond. Ook ben ik nu begonnen als vrijwilliger bij eendenkooi Batenburg. Ik voel er erg veel voor om het werk als kooiker op te pakken. De kooi met anderen intakt te houden, te onderhouden en waar nodig te verbeteren. Ook hebben mijn vrouw en ik nu een kooikerpup van 10 weken dus ideaal om nog te trainen voor de kooi. Dus ik kom erg graag in contact.
Met vriendelijke groet,

Hendrik Jan Berenschot
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio