We zijn voor ons museum op zoek naar privé-parels. Voorwerpen die mensen in huis hebben, en die een speciale betekenis hebben.  Zo heeft Mevrouw Hetterschijt haar lijmpot uitgeleend aan het Liemers Museum. Deze gietijzeren pot voor beenderlijm is een privé-parel omdat hij werd gebruikt door Hent Krechting bij zijn werkzaamheden. Henk Knechting was meestertimmerman. Naast ambachtsman was hij ook heel creatief. Hij ontwierp en vervaardigde sier- en gebruiksvoorwerpen. Menigeen in de familie heeft nog een werkstuk van zijn hand.

Maar zo kreeg het museum ook deze twee schoentjes binnen met een immens triest verhaal:

De interesse van Roel van Beurden is begonnen met vliegtuigen en alles wat daar mee te maken heeft. Hij kreeg onder andere verhalen van Duitse piloten uit WO II in handen en ging vervolgens op zoek naar meer informatie . En zo raakte Roel steeds meer geïnteresseerd in objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn zoektocht is hij in het bezit gekomen van twee schoentjes afkomstig uit Auschwitz.

Zijn vrouw Vera van Beurden, die deze privéparel heeft aangedragen, kan zich goed voorstellen dat iedereen die deze kleine schoentjes ziet er door geroerd raakt. Wat een immens triest verhaal zal er achter deze twee schoentjes zitten.

Een Privé-parel is een voorwerp waarbij de eigenaar een speciale herinnering heeft. Het object hoeft niet kostbaar te zijn. Kunstwerk! Liemers Museum heeft een vitrine ingericht met privé-parels die bezoekers voor een jaar in bruikleen hebben gegeven.

Heeft u een privé-parel in huis? Laat het ons weten door hieronder te reageren!

Reacties  
# Fred Eveleens 21-06-2017 15:02
Mijn naam is Fred Eveleens uit Duiven en ik heb een stamboom boek van m'n grootouders gekregen van m'n moeder die nu dementerende is.Je ziet in het boek hoe het deze tak van de familie Eveleens vergaan is.Vanaf het trouwen in 1931.Iedere keer als ik er in kijk doet het wat met me.En als ik het m'n moeder laat zien zegt ze iedere keer als ze haar naam ziet"Dat ben ik he?"En van de 7 kinderen leven er nog 2.Ja heel kostbaar .
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Wessel Eijkman 21-06-2017 15:34
Ik heb de kodak balgcamera van mijn vader,Johannes Eijkman, deze is ook op een aantal foto's met hem te zien. verder heeft deze camera na alle waarschijnlijkheid foto's gemaakt tijdens de 2de wereldoorlog in kamp Kadoelen, een werkkamp in de noord oost polder. hiervan heb ik 10 tallen foto's in bezit. Ooit heb ik de foto's ingescanned en nav een verhaal in de krant, over kamp Kadoelen, aan nieuwlanderfgoed.nl doorgestuurd, deze hebben ze op hun site gezet. Ze zijn ook aangeboden bij het NIOD, deze wilden echter alleen de originelen hebben om zelf in te scannen, ik wil er echter geen afstand van doen.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Heino Bohmer 11-07-2017 11:46
Mijn vader leeft gelukkig nog. 'Ik heb alles hier liggen uit New Guinea ' Ik heb er al eens een tentoonstelling mee gegeven in het gildehuis.Als het goed is komt hij eind van het jaar in een boek ermee te staan 'In elkaar gezet en uit gegeven door H.Harmsen van de Gelderlander redactuer humpkesoep rubriek I.s.m met Ton Bekker. 'Het blijft zo dicht mogelijk bij me allemaal verder.Het Staring instituut heeft jaren lang na dit soort matrialen gezocht. 'Ik heb daarom ook al heel veel uurtje er in gestoken in tijd eraan. 'Beetje moeilijk met de prive problemen die ik er bij heb 'Het zal nu nooit meer verloren gaan. Ik heb alles gedigitaliseerd.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio