In de oorlog heb ik geruime tijd mijn omgeving voorzien van nieuws berichten uit Engeland. Via via had ik een vrij groot bereik voor die berichten. Ik gebruikte hiervoor een kristalontvanger. Deze ontvanger werkte zonder stroom en bestond uit een kristal, een honingraat spoel en een koptelefoon en was door de Duitsers niet uit te peilen. Het gevaar zat in de antenne die vrij lang moest zijn, maar daar was wat op te vinden. Omdat ik 89 jaar ben en de oorlog bewust heb meegemaakt word ik wel eens gevraagd iets te vertellen over de oorlog. Niemand weet meer wat een kristalontvanger is en die van mij is op een of andere wijze verdwenen. Voor het verhaal is het echter leuk als je zoiets kan laten zien. Misschien is er iemand die nog een exemplaar heeft en mij een plezier wil doen.

Heeft u een kristal ontvanger of bent u handig en kunt u er een voor meneer Dijkslag maken? Laat hieronder uw reactie achter!

Reacties  
# 026-4425476Jacques Hermans 11-07-2017 09:29
Een kristalontvanger is binnen de kringen van verzamelaars geen zeldzaamheid. Ik kan de meneer uit Heerde wel helpen. Ik ben medeoprichter van de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio en verzamel al 50 jaar historisch materiaal over radio.
Hoor graag van jullie.

Jacques Hermans
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# 0570561343Rob 11-07-2017 09:29
Het is heel simpel zelf een kristalontvanger te bouwen.

Zie artikeltje hieronder:

www.google.nl/.../

Succes Rob.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Plaats reactie

Dagoproep radio

Opgelost

Ik heb op het schippersinternaat Stella Maris in Arnhem gezeten. Daar kwamen op 31 januari 1962 de Maranza zusjes optreden. Zij speelden gitaar en zongen.  De Zusters van de liefde organiseerde op verschillende locaties in Arnhem, verschillende optredens. Zo kwamen de Maranza zusjes opteden. De zusjes waren toentertijd ongeveer elf jaar, dezelfde leeftijd als ik in 1962 had. Ze hadden allebei een gitaar en zongen ook allebei. Tijdens het optreden heb ik een kaart gepakt waar de zusjes op staan, en al die tijd bewaard. Op deze kaart staat ook een adres. Alleen dit adres klopt niet meer, dit heb ik al uitgezocht. De zusters van de liefde, die het optreden destijds hebben geregeld, zijn inmiddels overleden.
Nu ben ik erg benieuwd naar hoe het met de zusjes is. En of zij nog spelen en zingen.

Weet jij meer over de Maranza zusjes? Reageer dan hieronder.

Verleden jaar hebben wij bij Dickens in de Liemers een doedelzakspeler gehad. Hij heeft beloofd dit jaar weer terug te komen. Helaas zijn wij zijn naam en zijn telefoonnummer kwijt. Kunnen jullie ons helpen?

Herkent u deze doedelzakspeler? Reageer dan hieronder.