Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

 

 

Het is zo hard nodig om bloed te doneren. 

1. Gewoon bloed geven (volbloed), alle componenten van je bloed worden gebruikt.
Een vrouw mag 3x per jaar geven, een man 5x per jaar.
2. Plasma geven. Je wordt aangesloten op een apparaat dat eiwitten en mineralen uit je bloed haalt. Het bloed stroomt door het apparaat en komt vervolgens weer terug in je lichaam. De eiwitten worden gebruikt voor mensen met een ernstige ziekte. Daarnaast worden er 12 medicijnsoorten van gemaakt die gebruikt worden voor 100 aandoeningen.
Het doneren neemt ongeveer 40 minuten in beslag. Omdat alle rode bloedcellen weer terug komen in je lichaam is het niet zo belastend voor je.
Iedereen mag dit 26x per jaar geven.
3. Trombocyten (bloedplaatjes). Hiervoor kun je als donor opgeroepen worden als iemand bloedplaatjes nodig heeft. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij mensen met kanker die door de chemo een tekort aan bloedplaatjes hebben. Om het DNA zo goed mogelijk aan te laten sluiten zoeken ze een zo goed mogelijk 'match'. Vandaar dat mensen hiervoor opgeroepen worden en het niet standaard afgenomen wordt.

Sanquin is op zoek naar nieuwe donoren en is vooral blij met donoren van allochtone afkomst. Ieder menselijk ras heeft namelijk specifieke kenmerken in het DNA. Het kan een voordeel zijn om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten.
Nieuwe donoren kunnen zich aanmelden via onze website. www.ikgeefbloed.nl De eerste keer dat men bloed wilt geven vul je een formulier in met vragen over medicijnen,gezondheid etc.
Iedereen tussen de 18 en 65 jaar die zich fit voelt kan zich aanmelden!

Wilt of kunt u geen bloed doneren maar wilt u toch een bijdrage leveren? Word vrijwilliger om koffie te schenken aan donors in het donorcafé. https://www.sanquin.nl/bloed-geven/over-de-bloedbank/vrijwilliger-worden/ 

 

 

 

Reclame