Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
 

 

Het station Beekbergen vormt het hart van het levende spoorwegmuseum van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij(VSM). Hier bevindt zich het stoomdepot met een zeer omvangrijke collectie materieel. Maar ook de grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de locomotieven, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen, en nog veel meer. Hier waant u zich even terug in de tijd dat de stoomtrein nog een gewone verschijning was. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie.

Voor deze bijzondere plekken zijn wij op zoek naar vrijwilligers. De organisatie draait volledig op vrijwillige krachten die niet bang zijn om hun handen vies te maken. Er werken bij VSM 160 enthousiaste vrijwilligers. Zij dragen zorg voor allerlei facetten zoals het controleren en toezien op de naleving van de spoorwegveiligheid, de financiële administratie, kilometerregistratie van de loc's en rijtuigen, spoorwegonderhoud, marketing, treinpersoneel, catering, dienstindelers en natuurlijk het onderhoud aan ons materieelpark.

Dus bent u goed in financiën of kunt u juist goed overweg met een lasapparaat? Laat hieronder uw reactie achter of lijkt het u leuk om mee te rijden tijdens de VSM Winterstoomritten dat kan op 26, 27 en 28 december vanuit de VSM stations in Beekbergen en Apeldoorn.

Hoe ziet een werkdag eruit?
Op een mooie zomerochtend in het Museumstoomdepot Beekbergen is de politieagent bezig zijn loc voor de trein te zetten, de ambtenaar koppelt hem vervolgens aan. De advocaat hangt uit z'n raampje en ziet hoe de wethouder de laatste reizigers in de trein helpt. Ondertussen is de dierenarts begonnen met het sluiten van de overwegbomen. Precies op tijd, roept de advocaat naar de politieagent: "Abfahrt"! De politieagent zet de trein in beweging om aan de reis naar Apeldoorn te beginnen. Bij de eerste overweg stapt de ambtenaar uit om met de rode vlag het wegverkeer tegen te houden zodat de trein verder kan. In de trein is de wethouder druk bezig om alle kaartjes, op historische wijze, te knippen.


Dit is een kleine greep uit de taken die moeten worden uitgevoerd tijdens het rijden met de stoomtrein. Alleen kunt u dit verhaal misschien niet helemaal goed volgen. Als u nu de politieagent veranderd in machinist, de ambtenaar veranderd in cheftrein, de advocaat vervangt door stoker, de wethouder als conducteur aan ziet en de dierenarts als stationschef beschouwd klopt het verhaal helemaal. Maar zo kan een dag er wel uit zien, de meeste van onze vrijwilligers hebben in het dagelijkse leven (bijna) niets met treinen te maken.