Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Carrousels zijn vaste netwerkjes die mantelzorgers ontlasten. Elke carrousel bestaat uit 8 mantelzorgers en 8 zorgontvangers. Het doel is om regelmatig samen leuke dingen te ondernemen.  De mantelzorger van de een doet iets gezelligs en ontspannends met de zorgontvanger van de ander. De inhoud bepalen mensen samen. Het kan variëren van een praatje maken, wandelen, fietsen (al dan niet op een duofiets), samen koffie drinken, een spelletje doen, samen naar de markt, naar een museum etc. etc. Maakt niet uit.

Zelf kunt u bepalen wanneer en hoe vaak u het wil. 
Afspraken worden via een digitaal platform gemaakt. Maar elkaar even bellen is natuurlijk ook prima.

De carrousels ondersteunen ‘noaberschap’ en bevorderen sociale participatie en kwaliteit van leven van mantelzorgers, zorgontvangers en vrijwilligers. Het meedraaien in een carrousel maakt hun leven afwisselender: mensen doen vaker dingen die ze zelf ook leuk vinden, leren andere mensen kennen en hebben elkaar dan ook weer meer te vertellen. En last but not least: het kan bijdragen aan de preventie van mantelzorg burn-out, een belangrijk gegeven in de huidige participatiemaatschappij.

Het blijft moeilijk om duo’s van mantelzorger-zorgontvanger te vinden en binden.
Het grootste probleem is dat we een doelgroep willen bereiken die zichzelf nog niet zo ziet: ‘dat doe je toch gewoon’. Bijna 90% van de mantelzorgers is namelijk gelukkig niet (of niet ernstig) overbelast.
Mensen die zichzelf wél als mantelzorger zien zijn vaak al wel overbelast en juist dat willen we met de carrousel voorkomen. Dus: voel je welkom en doe mee. Er is een carrousel in Doetinchem en in Gaanderen. 

Bent of kent u een mantelzorger die eens in de zoveel tijd eens tijd voor zichzelf verdient? Reageer dan hieronder!

Wilt u meer informatie over de carrousel kijk dan eens op de website.