Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Op 27 mei 1994 opende het Arnhems Oorlogsmuseum voor het eerst haar deuren voor het grote publiek. Wat eens als hobby is begonnen, heeft nu vaste vorm gekregen in een uniek museum, zowel op lokaal als regionaal niveau. De directeur Eef Peeters begon op zijn 14e aan het verzamelen van spullen uit de oorlog. Nu inmiddels is het een collectie met ontzettend veel spullen van de tweede wereld oorlog.
Het geeft behalve een algemeen overzicht van de tweede oorlog vooral een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich allemaal in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren.
Het doel van dit particuliere museum is om de herinnering aan deze belangrijke episode in de geschiedenis levend te houden en een unieke collectie te bewaren voor het nageslacht.
De collectie is mede mogelijk gemaakt door particulieren die in het bezit zijn van unieke materialen. Het museum krijgt met regelmaat schenkingen van dergelijke materialen en voorwerpen van mensen die graag willen dat hun schenking met liefde en zorg tentoongesteld wordt voor een breed publiek.
Deze schenkingen leveren een bijdrage aan het voortbestaan van het museum en aan het vermeerderen van de kennis over de oorlogsjaren bij jong en oud.
Het gebeurt regelmatig dat mensen naar ons museum komen of een e-mail sturen met foto's van diverse materialen uit deze periode. Niet alleen uit Nederland maar ook Duitsland of Engeland maar ook uit andere landen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog.

In ons oorlogsmuseum zijn we op zoek naar vrijwilligers 

Op dit moment hebben wij 23 vrijwilligers, maar ooit hebben wij er 60 gehad. We staan daarom te springen voor nieuwe vrijwilligers. Zonder vrijwilligers hebben wij alleen de spullen. Met de vrijwilligers kunnen we net dat extra stukje toevoegen, het uitleggen van het verhaal achter het voorwerp. 

Het Arnhems oorlogsmuseum 40 / 45 te Schaarsbergen is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wij zoeken mensen die willen gidsen, maar ook wie graag sleutelt aan oude voertuigen is van harte welkom.
- Gidsen voor de rondleiding: 
Voor de gidsen zijn we op zoek naar mensen die passie hebben voor de oorlog. Je hoeft niet perse al heel veel te weten want als je hier eenmaal een tijdje aan de slag bent leer je vanzelf 
- Vrijwilligers voor het sleutelen aan voertuigen: 
We hebben een aantal voertuigen. Een paar keer per jaar rijden we hier zelfs nog mee. Voor het onderhoud zijn wij dus op zoek naar mensen die het leuk vinden om te sleutelen aan oude voertuigen. Het is niet zoals tegenwoordig dat je een auto met een computer systeem kan maken maar het is echt nog werken met hamer en schroevendraaier. We zijn voor deze functie wel op zoek naar mensen met ervaring. 

Heeft u affiniteit met de oorlog en lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden? Laat hieronder uw reactie achter!