Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Eind zestiger jaren van de vorige eeuw is een kleine groep van enthousiaste molenliefhebbers gestart met het organiseren van een opleiding tot vrijwillig molenaar.
Uit dit initiatief is in 1972 Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) voortgekomen. Het GVM is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen, die zich tot doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen.
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft meer dan 2.400 leden. In de loop van haar bestaan hebben ruim 2.000  kandidaten met succes examen gedaan.
Hierdoor is het mogelijk dat vele honderden molens weer regelmatig draaien en/of malen. Nieuwe leden zijn nog steeds hard nodig, om het verloop onder de molenaars op te vangen.

Met de molenaars opleiding ben je ongeveer twee jaar bezig. Dat komt omdat je 150 draaiuren moet maken over vier seizoenen. Alle type molens moet je op leren draaien en ook nog in de verschillende weersomstandigheden. Je moet natuurlijk aardig wat theorie leren, maar ook leren om met je handen te werken. Je leert bij de theorie over de molen maar ook over het weer. 

Door steeds nieuwe molenaars op te leiden zorgen we ervoor dat een uniek stukje erfgoed in stand wordt gehouden en dat een eeuwenoude traditie wordt voortgezet.

Wilt u ook bijdragen aan dit stukje Nederlands erfgoed? Laat hieronder uw reactie achter!