Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Als buren ben je er voor elkaar. Je leent wel eens iets of zorgt voor de kat als de buren op vakantie zijn. Maar wat als er iets ernstigs gebeurt? Weet jij waar de dichtstbijzijnde AED hangt als iemand in jouw straat een hartstilstand krijgt? De meeste mensen zijn thuis als ze een hartstilstand krijgen. Om iemand snel te helpen is het belangrijk dat er een AED in de buurt is. In woonwijken is dat niet altijd het geval. Met een AED in je buurt kun je samen levens redden.
De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel.

Om in je buurt ook een Buurt AED aan te schaffen is het mogelijk om samen geld in te zamelen zodat iedereen gebruik kan maken van deze AED. Een AED bij bedrijven en winkels zijn namelijk niet altijd toegankelijk. 

Samen met je buren kan er op het Platform Buurt AED een actie worden gestart zodat er ook in jouw buurt een AED komt te hangen. 

Dagelijks in Nederland:
sterven 106 mensen aan een hart- of vaatziekte
sterven 24 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte

In Nederland zijn er 7.000 - 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis
In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt dan al voor de komst van de ambulance
De overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23% ( met AED stijgt het naar 70%) 
(Bron: Hartstichting) 

De Buurt AED is er zodat burgerhulpverleners ten allen tijde een AED tot hun beschikking hebben. Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem. Je krijgt een oproep op je mobiel bij een hartstilstand in jouw buurt. Daarnaast krijgt er ook een groep mensen een oproep waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Op basis van je postcode krijg je een oproep.

Als burgerhulpverlener moet je natuurlijk kunnen reanimeren. Het maakt niet uit of je dit privé, voor je werk of voor je studie hebt geleerd. Wel is het een voorwaarde dat je 18 jaar of ouder bent én de afgelopen 2 jaar 1 van deze trainingen hebt gevolgd:

een basiscursus reanimatie of een herhalingsles 
een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig, verspreid over heel Nederland. Heel veel mensen hebben zich al aangemeld, maar we kunnen nog steeds overal in Nederland burgerhulpverleners gebruiken. Meld je hier aan als burgerhulpverlener. 

Wilt u informatie over een van de bovenstaande onderwerpen. Stel uw vraag hieronder en de redactie van Gelderland Helpt probeert u zo goed mogelijk te helpen. 

In Gelderland zijn er een aantal lopende inzamelacties waar u ook aan kunt meehelpen. 
In de volgende plaatsen is een inzamelactie.

- Ede voor de Rubensstraat 

- De Snodenhoeksestraat in Elst

- Hullerweg Nunspeet