Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Als je door, wat voor reden dan ook, een nieuwe inwoner wordt van Nederland zijn er heel veel dingen anders. De taal, de cultuur maar bijvoorbeeld ook het veelgebruikte voertuig; de fiets. Je moet zoveel nieuws leren. Om deze mensen thuis te laten voelen in ons land zijn er heel veel Gelderlanders die zich inzetten om onze nieuwe buurtgenoten welkom te heten en dingen te leren.

Welkom in Wageningen

Welkom in Wageningen wil aan vluchtelingen een overzicht bieden van de initiatieven voor opvang, een prettig verblijf bieden en zo nodig een welkom thuis heten. Daarnaast wil Welkom in Wageningen heldere informatie geven over aantallen, aard en status van de op te vangen mensen. En de organisatie wil nieuwe initiatieven op weg helpen en de samenwerking tussen de verschillende initiatieven bevorderen.

U kunt Welkom in Wageningen onder andere helpen door u op te geven als vrijwilliger of u restpartijen bouwmaterialen te doneren voor bouw van nieuwe woningen voor statushouders. 

Het Taalhuis

Het taalhuis Veluwezoom zet zich in om anderstaligen de Nederlandse taal te leren. In de gemeente Rheden, gemeente Rozendaal en de gemeente Renkum is het taalhuis actief en zijn zij nog op zoek naar vrijwilligers.

Boost

Boost Arnhem is een nieuwe stichting die vanuit de behoefte van vluchtelingen kijkt naar waar zij hulp bij nodig hebben of wat zij graag willen doen. Boost zoekt op veel verschillende gebieden nog vrijwilligers die samen met de nieuwkomers aan de slag gaan.

Meer hulp nodig

Door heel Gelderland heen zijn nog tal van andere initiatieven voor nieuwkomers die u hulp kan gebruiken.
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden met verschillende hulpvragen.

Taalmaatjesproject voor nieuwkomers zoekt vrijwilligers

Gezocht: sport en spel- en bewegingsbegeleiders voor gevluchte kinderen

Helpt u statushouders om de Nederlandse taal te leren

Gilde Zutphen Lochem is dringend op zoek naar taalcoaches voor het taalcoachproject