Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Kaaisjouwers werden weggezet als schorriemorrie, maar deze mensen hebben volgens schrijver Frank Antonie juist ook welvaart gebracht in Nijmegen. Antonie is gefascineerd door de kaaisjouwers, de ruige mannen die vroeger de boten laadden en losten aan de Waalkade en in de Lindenberghaven. Hij wil heel graag een film maken over deze sterke havenarbeiders.

'De 20 tot 30 mannen losten en laadden de goederen voor de stad. Dit moet heel zwaar werk geweest zijn.' De kaaisjouwers en hun gezinnen woonden in het arme gedeelte van Nijmegen: 'Ze woonden in de benedenstad zoals dat in die tijd genoemd werd. Je hoefde het als kaaisjouwer dan ook niet in je hoofd te halen om in de bovenstad te komen. Er werd letterlijk op deze mensen neergekeken'.

Tekst gaat verder onder de video.

Doordat Antonie zelf een schipperskind is, vindt hij de kaaisjouwers een mooi onderwerp uit de Nijmeegse geschiedenis waar hij een film over wil maken. 'Ik ben gaan uitzoeken wat ze voor de stad hebben betekend en ben er achter gekomen dat dit stukje geschiedenis over Nijmegen onderbelicht is gebleven.'

In de TV uitzending van Gelderland Helpt doet hij dan ook een oproep voor beeldmateriaal van het leven van de kaaisjouwer in Nijmegen maar ook daarbuiten: 'Het gaat om beelden van kaaisjouwers door heel Europa, want uiteindelijk moet het beeld het verhaal vertellen'.

Kunt u Frank Antonie helpen aan beeldmateriaal? Reageer dan via Gelderland helpt.

 

Elke dinsdag en donderdag op TV Gelderland oproepen voor Gelderland Helpt. Vanavond de beelden van Kaaisjouwers en vrijwilligers voor museum Smedekinck.