Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Audio: Audio

Streek-historisch museum Tweestromenland is opgericht in 1988 in het oude raadhuis van Maasbommel. Al spoedig werd die behuizing te klein en in 1994 verhuisden we naar het leegstaande klooster Sint Elisabeth in Beneden-Leeuwen. In 2010 volgde een grote verbouwing waarbij een glazen foyer aan het museum werd toegevoegd.

Het centrale thema van ons museum is leven, wonen en werken in het land van Maas en Waal. Op twee verdiepingen is te zien hoe de mensen hier in het verleden hebben geleefd, gewoond en gewerkt.

De dreiging van het water was nooit ver. In de voorbije eeuwen is het gebied regelmatig overstroomd met als de meest nabije herinnering de bijna-overstroming van 1995. Een gebeurtenis waar nog veel over gesproken wordt. Maar de rivieren zorgden door hun vervoersfunctie ook voor werkgelegenheid in deze regio. Parlevinkers, binnenvissers en scheepswerven zorgden voor economische bedrijvigheid.

Op de begane grond hebben we steeds wisseltentoonstellingen nu gaan die over de Joden in Maas en Waal en over Metamorfose. Kunstenaars hebben met een “oud” object, een nieuw kunstwerk gemaakt. Prachtig om te zien!

De jongerenraad is bezig met een escaperoom.

Onze entree is volledig vernieuwd door vrijwilligers; de kamer over de prae historie is opnieuw ingericht; langzaamaan wordt ons hele museum gerestyled.

Het museum draait volledig met vrijwilligers. Vanwege leeftijd of gezondheid hebben een aantal vrijwilligers aangegeven om nog geen diensten te draaien. Maar we zijn nu weer onbeperkt open. Dat wil zeggen op de zondag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Elke middag zijn er 3 mensen nodig.

We zoeken een penningmeester, een aantal “professionele” mensen die ons museum mee verder willen transformeren, jongeren, gastvrouwen en gastheren, suppoosten, medewerkers in de horeca en ook mensen voor het stoffen van onze collectie, de vitrines, de planken enz. Misschien leuk voor een groepje vriendinnen.

Het is een gezellige club van ongeveer 70 vrijwilligers en je zult je er zo thuis voelen.

Lijkt het je leuk vrijwilliger te worden bij Tweestromenland? Neem dan hieronder contact op.