Ik, Hans Ariëns, geboren 1946, woonde van 1948 tot 1969 als kind aan de Utrechtseweg. Pas afgelopen voorjaar (2019) hoorde ik voor het eerst welk een drama zich op 20 september 1944 heeft afgespeeld in het bos tegenover nr 273, wat zich dichtbij mijn ouderlijk huis bevindt. Bewoners van Oosterbeek zijn hier geëxecuteerd.
Mijn interesse in de gebeurtenissen gedurende de oorlog, maar bijzonder de septemberdagen in 1944, zijn een van de redenen dat ik actie heb ondernomen. Sinds 20 september 2019 staat er een klein gedenkteken aan de Utrechtseweg tegenover nr 273. Het is vlak bij de kruising Utrechtseweg en Wolfhezerweg. Dit gedenkteken is onthuld in het bijzijn van een aantal nabestaanden.
In en rond Oosterbeek staan gedenknaalden voor de Airborne militairen. In sommige plaatsen liggen: “Stolpersteine” voor weggevoerde en vermoorde Joden. Beide uitingen voor deze slachtoffers zijn zeer terecht. Deze tekens moeten ons, onze kinderen en kleinkinderen laten weten: “Opdat wij niet vergeten.”
Maar ik vind dat er ook gedenktekens voor vermoorde en onschuldige Oosterbeekers moet komen. Zo dicht mogelijk op de plaats van executie.
Nu ik gezien heb hoeveel waarde een monumentje voor nabestaande betekent, wil ik onderzoeken of het mogelijk is ook voor andere geëxecuteerde inwoners van Oosterbeek een monument zou kunnen komen. Op of zeer nabij de executie plaats.
Ik heb geheel op eigen initiatief getracht meer duidelijkheid te krijgen over gepleegde executies in Oosterbeek. Ik zoek via het Gelders Archief, de gemeente Renkum en oud archivaris Geert Maassen naar meer namen van nabestaanden en bijzonderheden van geëxecuteerden. Door de privacy regels is het niet eenvoudig om gegevens over personen te krijgen.
Ik ben daarom op zoek naar nabestaanden van geëxecuteerde Oosterbeekers zodat zij met mij kunnen kijken of wij een monument kunnen onthullen voor hen.
Ik ben op het moment bezig met meerdere personen waar ik op zoek naar ben:
-Nabestaanden van mevrouw Johanna Peters- van Elburg, omgekomen op 22 september 1944, 63 jaar oud en gewond geraakt door granaat bij de koude Herberg op het erf van Familie Heijbroek.
-Nabestaanden van de heer Johannes Martinus Peters, omgekomen op 22 september 1944, oud 68 jaar, door een sluipschutter gedood.
Johannes is een zwager van mevrouw Peters van Elburg.
Hij, Johannes, kwam Johanna, zijn schhoonzus, te hulp en werd toen door een scherpschutter doorgeschoten. In de buurt van de koude herberg, Sonneberg en Hemelseberg hebben zware gevechten plaatsgevonden.
Bent u familie van een van deze mensen? Kent u familie of heeft u meer informatie voor Hans Ariens? Laat hieronder uw reactie achter.