Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio

Samen met Overijsselse en Gelderse vrijwilligers, gepensioneerde artsen, ziekenhuizen en bedrijven werken we aan de oprichting van een hart- en vaatkliniek in de Tanzaniaanse stad Moshi, aan de voet van de Kilimanjaro.

Aanleiding

Het idee voor een hart- en vaatkliniek ontstond toen initiatiefnemer Salah Said in 2016 zijn dochter Ines (neuroloog in Rijnstate Ziekenhuis Arnhem) bezocht, die stage liep in het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC). Ze was in opleiding tot neuroloog. Het bezoek maakte een onuitwisbare indruk op de gepensioneerde cardioloog. "Ik heb daar zulke vreselijke dingen gezien. Patiënten die op een kleed op de gang lagen, bij gebrek aan bedden. Een baby’tje dat in een weegschaal was gelegd, om dezelfde reden. In Nederland hebben we honderd ziekenhuizen voor 17 miljoen mensen en in die ziekenhuizen werken bijna 1000 cardiologen. Het ziekenhuis in Moshi heeft een verzorgingsgebied van 15 miljoen mensen en geen cardiologie-afdeling”.

Tekst gaat verder onder video

Het begin is er...

De kliniek zelf wordt gebouwd door plaatselijke bouwvakkers. Op 11 november 2019 is de eerste steen gelegd en zijn de plannen gezamenlijk omarmd onder de projecttitel ‘Hart voor Tanzania’.

Samen met velen wordt keihard gewerkt om uiteindelijk de hart- en vaatkliniek te kunnen realiseren. Naast voldoende middelen is de missiegroep op zoek naar van alles.

Om een paar voorbeelden te noemen:

• Knutselmaterialen, houten speelgoed, onderwijsmaterialen voor de kinder- en revalidatieafdelingen

• Gereedschap dat nog goed functioneert voor de rolstoelwerkplaats

• Medische materialen voor het KCMC ziekenhuis

• Lege ballen + pomp + sportmaterialen / tenues en sportkleding

• Vrijwilligers om de containers in te pakken, gedoneerde materialen schoon te maken etc.

Salah Said komt de spullen zelf ophalen.

Kun je de stichting Hart voor Tanzania helpen? Reageer dan hieronder.

Xandra Rakier sprak op Radio Gelderland met Salah Said: