Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Audio: Audio

Van 1 mei tot half oktober maakt het Fietsgilde wekelijks een fietstocht met belangstellenden. Het is een heel sociaal gebeuren en we bieden de deelnemers een veilige tocht, met op tijd een pauzeplek, en we geven de deelnemers onderweg wat informatie over wat er zoal te zien is.

Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor hebben we voldoende gidsen nodig om dit te organiseren en te begeleiden. Ben je een enthousiaste fietser die het bovendien leuk vind om de deelnemers een gezellige dag te bezorgen, dan is fietsgids misschien iets voor jou.

Je begint als aspirant gids en dit eerste jaar kun je ontdekken of dit iets voor je is. Bovendien kunnen we dan bekijken of je in ons team past. Van beide kanten moet er natuurlijk een klik zijn. Je krijgt een mentor toegewezen, die je eerste aanspreekpunt is over het reilen en zeilen binnen het Fietsgilde. De mentor is een zeer ervaren fietsgids. Maar niet alleen de mentor zal je begeleiden, ook de andere gidsen doen dat.

Elke tocht gaan we een week van te voren nog een keer controleren, en dat doen we met de gidsen die ingedeeld zijn voor de tocht. Vaak gaan er ook gidsen mee die niet ingedeeld zijn. Vooral tijdens het voorfietsen heb je veel contact met de andere gidsen. We maken ook afspraken met de pauzeplekken onderweg, en de dagleider geeft aan waar we onderweg iets kunnen vertellen. Tijdens het voorfietsen wordt een aspirant gids vaak gevraagd om voorop te rijden; aspirant gidsen kennen onze routes nog niet en geven onze informatie over de juistheid van de routebeschrijving.

Tijdens de fietstocht met deelnemers word je de eerste keren gekoppeld aan een A-gids of een B-gids. De A-gids rijdt voorop en de B-gids rijdt achteraan. Om te ervaren hoe dit is en waar je op moet letten. In een later stadium zul je ook een keer alleen voorop mogen rijden. Of alleen achteraan mogen rijden, zonder begeleiding van een ervaren gids.

Als je dit aangeeft mag je ook af en toe onderweg iets vertellen. En een keer als vertellende A-gids mogen functioneren. Dit alles om te ontdekken wat je leuk vindt.

Je krijgt toegang tot onze route beschrijvingen (op papier en als GPX), en het gidsen handboek met achtergrond informatie over de verhalen die we onderweg vertellen.

Na één jaar bekijken we of je verder wilt als gids, en welke functies je als gids wilt vervullen. Daarna zijn er nog allerlei functies binnen het fietsgilde die je zou kunnen vervullen, afhankelijk van je interesses, zoals routes controleren, nieuwe routes maken, verhalen voor het gidsen handboek maken, public relations, website, en dergelijke.

Lijkt het je leuk om gids te worden? Reageer dan hieronder!