Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Audio: Audio

Voor een tentoonstelling in december in de Dominicuskerk in Nijmegen over de geschiedenis van de adventskalender zoeken we oude adventskalenders of dagentellers van en voor Sinterklaas. Leeg of lichte beschadiging is geen probleem

Wij proberen rondom kerst altijd mensen uit de buurt naar onze kerk te krijgen, oa door een kerststal. Dit jaar willen we iets vernieuwends doen, vandaar de tentoonstelling over adventskalenders.

In onze dagen is het een geweldige hoos, adventskalenders van theemerken, schoonheidsmerken, dat zijn allemaal afstammelingen uit de tradities die in de 15e eeuw zijn ontstaan.

Ze zijn ooit bedacht om kinderen toe te praten naar de boodschap van het kerstfeest. Met name in het Duitstalige gebied is deze traditie gegroeid. Ze begonnen daar bijvoorbeeld met een lege adventsboom waar elke avond een kaarsje in werd gezet. 1 kaarsje per dag en op kerstavond allemaal aan.

Of de traditie van boeren, die zetten in een vaas 24 korenaren, elke avond werd er 1 aren uit gehaald waarvan het strotje klein werd geknipt voor in de kribbe. De aren werd bewaard om op kerstavond mee te bakken.

Vanaf begin 1900 is het commercieel geworden, in 1903 werd de eerste adventskalender gedrukt. Dat vulde een gat in de markt.

Wij gaan kalenders inzamelen t/m de zomer. Daarna gaan we van de exemplaren een tijdlijn en verhalen maken.

Heeft u oude adventskalenders die ze, in bruikleen, mogen gebruiken tijdens de tentoonstelling? Reageer dan hieronder.