Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio

Wij zijn op zoek naar een nieuwe locatie, het liefst in omgeving Apeldoorn, waar wij met Stichting Alert probleemhonden kunnen trainen.

Stichting Alert hondenopvang en trainingscentrum vangt honden op die net een beetje meer zorg nodig hebben dan normaal. Dat kunnen hoge risico honden zijn, honden met gedragsproblemen of (zeer) jonge pups. Veel honden komen ook bij ons na een bijtincident waarbij de eigenaren of gezin het niet meer veilig vinden om de hond in huis te hebben.

Vaak zijn het honden die wat meer training en begeleiding nodig hebben voor ze herplaats kunnen worden. De honden blijven slechts tijdelijk bij st. Alert. De bedoeling is dat ze, zodra ze daar aan toe zijn ( medisch en qua gedrag), doorstromen naar een nieuwe eigenaar of terug gaan naar de vorige baas.

Waarom belangrijk dat jullie er zijn?

Wij zijn de enige organisatie in Nederland die 's avonds en 's nachts bereikbaar zijn en hulp bieden bij acute incidenten, denk aan bijten.

Mensen die een hond hebben met bijtgedrag, zitten eigenlijk in een visuele cirkel. Na een incident nemen ze vaak contact op met het asiel. Die heeft geen mogelijkheden om met deze probleemdieren te trainen. Ze krijgen te horen dat ze dit soort honden niet opnemen.

Vervolgens nemen ze dan maar contact op met de dierenarts om het dier te laten euthanaseren. Die ziet een gezonde hond en geeft daarom geen spuitje. Dan blijft de hond toch maar in het gezin, met alle gevolgen van dien.

We zien regelmatig hondjes die kinderen van 2 jaar hebben gebeten, waarbij de problemen van de hond oplosbaar zijn. Daarom willen we kunnen blijven bestaan!

Wat gebeurt er als jullie er niet meer zijn

Vorige week had ik op één dag, binnen 1 uur, 4 nieuwe aanmeldingen. We hebben hier te weinig plekken waardoor we 'nee' moeten verkopen. Daardoor blijven risicohonden nu in gezin, met de nodige gevolgen.
Als wij er straks niet meer zijn, dan blijven er meer risico honden, die goed geholpen zouden kunnen worden, in gezinnen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen

Wij hebben een behoorlijk grote groep trainers, therapeuten, beoordelaars en dierenartsen. Veelal blijken problemen van de hond met pijn te maken te hebben. Wij herkennen dat sneller dan een dierenarts omdat we het gedrag van de hond herkennen.

Eigenlijk kunnen we alle problemen oplossen als we euthanasie meenemen. Pijn die niet oplosbaar is bijvoorbeeld, dan is euthanasie de enige oplossing. Gelukkig kunnen we in de meeste gevallen, een hond trainen. Maar daar hebben we wel ruimte voor nodig, zowel voor het trainen als het beoordelen. Het trainen duurt soms weken en dan moeten wij wel onderdak voor de hond verzorgen.

Corona

Door corona hebben we nu veel meer problemen. Voor corona hadden we honden vanaf 9 maanden tot 2 a 2,5 jaar. Nu krijgen we al honden met probleemgedrag vanaf 5 maanden. Dat komt niet alleen door tijdgebrek bij de opvoeding maar ook doordat de honden zijn doorgefokt en daardoor lichamelijke problemen hebben.

Kunt u stichting alert helpen met een nieuwe plek om dit belangrijke werk te kunnen blijven doen? Laat dan hieronder een reactie achter.