Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Sinds mijn vroege jeugd heb ik grote belangstelling voor de stad Berlijn en de voormalige DDR.

Ik ben geboren in 1960. De Bondsrepublik was me inmiddels redelijk bekend. 'Het onbekende Duitsland' wilde ik nader ontdekken. Dit deel van het land leek welhaast onbereikbaar. Met name de sportprestaties van de atleten uit dat land trokken in die tijd mijn bijzondere aandacht. Ik ben begonnen met het verzamelen van Autogramme uit dat land. Mijn eerste bezoek aan Oost-Berlijn vond plaats in juli 1981. De Muur stond er nog volop. Ik was 20. Ik kwam in een totaal andere wereld terecht die me direct fascineerde. Vooral de strenge grenscontroles en het grauwe straatbeeld in de 'Hauptstadt der DDR' staan me in het geheugen gegrift.

De DDR ben ik vanaf dat moment nog intensiever gaan volgen. De politiek, de geschiedenis, de cultuur: ik heb me zo volledig mogelijk in het land en volk proberen te verdiepen.

In 1989 heb ik de protesten in de DDR die uitmondden in de Val van de Muur intensief gevolgd. Sindsdien bezoek ik het oosten van dat land vrijwel jaarlijks, van de Oostzeekust tot het Erzgebirge.

Ik verdiep me de afgelopen jaren ook in films die thema's uit Oost - Duitsland behandelen zoals 'Das Leben der Anderen' en 'Das schweigende Klassenzimmer'. Ook de muziek uit dat land dat niet meer bestaat, heeft mijn grote interesse.

Heb jij ook belangstelling voor de voormalige DDR en vind je het leuk daarover uit te wisselen? Reageren kan hieronder.