Delen op Facebook
Delen op Twitter
Vertel een vriend

Ze telde de weken naar de bevalling af. Ada kon niet wachten om haar dochter, haar eerste kind, te ontmoeten. En op een woensdag in mei 1986 was het eindelijk zo ver. In het Arnhemse gemeenteziekenhuis, het huidige Rijnstate, werd Hanna geboren. Een prachtige, gezonde, dochter met een hoofdje vol donker haar. Maar niet veel later ging het mis. En daarover heeft Ada nog heel veel vragen.

Zoals in die tijd gebruikelijk was, sliep Hanna met alle pasgeborenen in de slaapzaal van het ziekenhuis. Als het tijd was voor borstvoeding, bracht de verpleging haar naar Ada. De eerste twee dagen ging alles goed. Ada maakte zich klaar om op dag drie met Hanna naar huis te gaan. Tijdens die laatste nacht, stortte Ada’s wereld in. Er kwam een verpleegster aan haar bed; Hanna was overleden. Het kindje zou op het aankleedkussen gestikt zijn.

Niet kijken en geen afscheid nemen

Ada was in shock. Ze mocht haar dochter tot haar grote verdriet niet meer zien. Volgens de verpleegster was Hanna al in een kistje gelegd en dat kistje was verzegeld. Kijken kon dus niet meer, afscheid nemen ook niet. Ada werd met kalmeringsmiddelen rustig gehouden. Met lege handen verliet ze wanhopig het ziekenhuis. Hanna werd intussen door familieleden in Turkije begraven. Zij vertelden Ada dat ze het opvallend vonden dat het om een blond meisje ging. Die opmerking heeft Ada nooit los kunnen laten.

Ze probeerde zo goed en kwaad als ze kon het leven weer op te pakken. Dat lukte zonder Hanna niet. De jonge, rouwende, moeder zat vol vragen; hoe kon dit gebeuren, wat heeft zich precies afgespeeld, waarom heeft ze de dienstdoende verpleegster achteraf niet meer kunnen spreken, waarom mocht ze haar dochter niet meer zien en hoe kan het dat er een blond meisje is begraven terwijl Hanna donker haar had?

Gebroken hart

Ze belde het ziekenhuis met al haar vragen, maar de verpleegster die dienst had toen Hanna overleed, bleek te zijn vertrokken. Ada kon nergens meer terecht met haar vragen.

Ze heeft het overlijden van Hanna nooit kunnen verwerken. Hanna zou nu een volwassen vrouw van 36 jaar zijn. Voor Ada zijn de afgelopen 36 jaar bedrukt geweest en getekend door depressies. Tot op de dag van vandaag komen de tranen als het over Hanna gaat. Ada’s hart brak tijdens die nacht in 1986 en ze is altijd met vragen blijven rondlopen. Op die vragen zoeken we nu alsnog antwoorden.

De namen Ada en Hanna zijn gefingeerd om privacyredenen.

Om meer inzicht te krijgen in de kraamafdeling van het Arnhemse gemeenteziekenhuis in de jaren ’80, zoeken we naar medewerkers. Werkte u in de jaren ’80 op de kraamafdeling of kent u iemand die daar werkte? Of bent u zelf rond die tijd in hetzelfde ziekenhuis bevallen?

We komen graag met u in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of reageer hieronder.